Rodzaje Kaw
Najczęściej kawy dzielą się na rozpuszczalne i sypane, ze względu na swoją rozpuszczalność w wodzie. Są zarówno miłośnicy kawy sypanej, z fusami, jak i zażarci zwolennicy kawy bez fusów - kawy rozpuszczalnej.
Choć wydaje się, że odmian kawy jest bez liku, wszystkie produkowane są z dwóch gatunków: arabiki i robusty.
Najpopularniejsza i uważana za najlepszą jest kawa arabika, która pochodzi z wyżyn Etiopii.
Drugim, nieco gorszym gatunkiem kawy są ziarna robusta. Kawa ta została odkryta niedawno, ponieważ dopiero w XIX wieku. Gatunek robusta rośnie znacznie szybciej od kawy arabiki, jest także bardziej odporny na czynniki zewnętrzne. Niestraszne mu zmiany klimatu, choroby i szkodniki. Robusta zawiera jednocześnie więcej kofeiny, a jej smak jest bardziej gorzki.
Galeria Kaw
To use WS-Slideshow update your Flash Player Plugin, please. You have to install the version 10 or later.